Spreken met elkaar, of tegen elkaar?

“Niets verkwikkender dan het gesprek” (Goethe)

Spreken is zilver, zwijgen is goud

Er zijn vast nog meer gezegdes over spreken, een belangrijke menselijke eigenschap, het kunnen gebruiken van de gesproken taal als communicatiemiddel.

Voorzorg

Toch kan niets zoveel verwarring scheppen als het gesproken woord en zoveel kwaad doen.
En hoe zit het ook al weer met die Babylonische spraakverwarring?

Als ik op reis ga, begeef ik mij het liefst naar landen waar ik de taal redelijk van kan spreken of waar ze ook de talen spreken die ik redelijk tot goed beheers: Nederlands, Engels, Duits, Spaans en Frans.
En als het niet anders kan, zorg ik dat ik vijf woorden/zinnen kan zeggen in de taal van het land: hallo, tot ziens, dank je wel, graag, alsjeblieft. Veel deuren gaan dan makkelijk open en er ontstaat een voorzichtig contact.

Lichaamstaal

Soms helpt de lichaamstaal van de ander om de woorden die klinken beter te begrijpen, soms is het verschil zo groot dat ook dat onzekerheid geeft.
Ikzelf spreek een leuk mondje Spaans en ben nog altijd dankbaar dat de Spanjaarden van de Costa Blanca meester zijn in het interpreteren van lichaamstaal en mijn gebrekkige woordenschat daardoor bijna geen hindernissen oplevert en ik mijn gesprekken met handen en voeten kan voeren.

Buikgevoel

Als de woorden niet genoeg duidelijk maken waar het om gaat en de lichaamstaal geen helderheid geeft, hebben we in ieder geval ons buikgevoel nog om te bepalen of iets goed of slecht is.

Kleur

Spreken kan tegen dieren, tegen planten en spreken kan met kleuren. Al schilderend ben ik in gesprek met de kleuren die ik op het doek gezet heb en met dat wat er wil ontstaan.
Soms werk ik in stilte en soms buiten, waar het geroezemoes van de wereld mijn stemming mede bepaalt.

Met de Spaanse zon op mijn hoed, de bergen van de voor-Pyreneeën om me heen kwam Gesprek langzaam tot leven.

 

0 reacties

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *