Het laatste stuk

Het laatste stukje van een chocoladereep dat is het lekkerste stukje …

… het laatste stuk van een lange tocht kan nog wel eens tegenvallen.

Spanningsboog

Dat wel of niet tegenvallen heeft iets te maken met hoeverre jij en ik onze boog laten reiken, de boog in de tijd, de boog van de voor ons beschikbare energie.
En neem bij deze gedachte ook mee dat als het einde in zicht is we vaak wel weer nieuwe energie krijgen, op kunnen hoesten.

Misschien gaat het dan ook niet zo zeer om het laatste stuk goed te overbruggen maar gaat het om het voorlaatste stuk.

Mindsetting

Voor grote tochten, een lang leven, afnemende krachten, is het misschien handig om onszelf de eigenschappen en de mindsetting van een lange afstandsrijder of een marathonloper aan te meten.

Er is nog een soort spreekwoord over, ik weet er zelfs twee:
1. hardlopers zijn doodlopers en
2. vroege vogels zijn voor de poes.

Kracht

Het leven kan lang zijn en in het begin gaan jij en ik in flink tempo van start en zo tot het midden van ons leven, hoe weet je wanneer het midden van je leven valt, maar laten we zeggen ergens tussen 30 en 40 ben je op je hoogtepunt en geef je alle kracht.
Heb je dan daarna nog kracht genoeg en energie over om dat (voor)laatste stuk met vreugde en genoeg fitheid te voltrekken?

Balans

Het inleveren, het afleggen, het afscheid nemen is niet pas vlak voor de eindstreep.
Dat afleggen, dat inleveren, dat afscheid nemen begint veel eerder: bij de eerste pijntjes, stijfheid, verlies van kracht, inleveren van gezondheid begint het al.
Bij sommige mensen is er al vanaf de start een opdracht, een uitdaging.

Tempo

Moet je dan al vroeg remmen?
Of juist het kaarsje aan twee kanten laten branden?

Het belangrijkste:

“bepaal je eigen tempo!”

Tijd

Jouw weg, jouw ontwikkeling is uniek.
Kijk dus niet naar anderen, tel jouw zegeningen, en wees blij met wat was en geef jezelf de ruimte en de tijd om jezelf aan te passen aan nieuwe beperkende gegevenheden.

Trouwens als we steeds ouder worden … bijvoorbeeld 90 … dan ben je met 60 pas op twee derde van je leven en heb je nog de helft van je leven voor je…

Dat zou de inzet van je energie en je kracht toch ook kunnen bepalen … 🙃?

2 reacties
 1. Christine
  Christine zegt:

  Thnx Irka, voor je fijne mail en blog….tja, ook ik ken al die overwegingen,maar probeer vooral hier, nu te zijn en dit moment te laten bepalen hoe het is…..met mij en wat erom ons heen gebeurt….dat is erg wisselend op dit moment….maar het laten zijn, en open laten stromen en niet vast te zetten is voor mij de oplossing voor alles, teruggaan naar de bron, of God of Tao of wat je ook maar als bron erkent en vandaar uit steeds weer je rust en harmonie weervinden, en nieuwe energie genereren….hier nu, slechts een heel zwak schijnsel……dat weer moet worden aangewakkerd, maar met wat liefde en geduld….en iets meer moed, vertrouw ik dat het beter wordt !!!Liefs van hier…

  Beantwoorden
  • Irka Stachiw
   Irka Stachiw zegt:

   Ah Christine, jij geeft weer antwoorden op in mij levende vragen … en raakt ook een soort thema, eigenlijk twee thema’s die blijkbaar voor mij én jou nu geldig zijn … de bron én het laten stromen … pas goed op jouw licht en dank!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *