overzicht

Eén belangrijke manier om overzicht te krijgen

en om meer informatie te verwerken.

Als mensen je iets feitelijks vertellen, of jou een document met veel tekst en cijfers toesturen en je kan er niets mee en je moet het wel onthouden en toepassen en je weet al dat je het niet gaat onthouden, je moet zelfs heel veel op deze manier onthouden en je twijfelt of je wel slim genoeg en capabel genoeg bent, gebruik dan deze manier.


Je kan je met de inhoud verbinden, je onthoudt het beter, gaat makkelijker verbanden zien en je neemt makkelijker en meer informatie op. Je hoeft niet meer te piekeren en krampachtig te herhalen, er komt ruimte vrij in je hoofd waardoor je kan anticiperen en nieuwe dingen ontwikkelen. Je komt in je kracht waardoor je het juiste op het goede moment kan doen. Slim en capabel.

Focus

Er zijn 3 manieren waarop iemand zich focust op haar omgeving en contact maakt en communiceert met de mensen om haar heen:

 • Visueel
  • Je bent gericht op dat wat je ziet, je denk in plaatjes en je let op de lichaamstaal (mimiek, houding en beweging) van je gesprekspartner.
 • Auditief
  • Je bent gericht op wat je hoort, je laat je leiden door geluid en tonen en je let op de intonatie van de stem van je gesprekspartner.
 • Kinesthetisch
  • Je bent gericht op emoties, je je handelt vanuit je gevoel en je maakt contact met je gesprekspartner door aanraking en let op de fysiek afstand tussen jou en je gesprekspartner.

Deze 3 manieren bepalen hoe je je focust en de manier waarop en hoe je informatie verwerkt.
Niemand gebruikt maar 1 van deze manieren, je hebt wel een voorkeur.

Als je visueel ingesteld bent is deze blog voor jou.
Gebruik plaatjes om sneller overzicht te krijgen en meer informatie te verwerken. Ik leg je uit op welke manier en met welk resultaat.

Plaatjes gebruiken kan op twee manieren. Gebruik ze alle twee.

Innerlijke plaatjes maken

Om meer verbinding te krijgen met informatie en sneller verbanden te leggen koppel je in gedachten 1 of meerdere plaatjes, taferelen, afbeeldingen, beelden aan de informatie die je in je op wilt nemen.

Deze plaatjes kun verschillende gedaantes hebben:

 • Pictogrammen
 • Symbolen
 • Schema’s
 • Fantasiebeelden
 • Herinneringen

Het is belangrijk dat je niet weg droomt bij deze afbeeldingen maar met aandacht ze koppelt aan de informatie waar het voor jou om gaat en makkelijk ermee te verbinden zijn.

Om het effect te versterken kan je aan de innerlijke plaatjes nog een bizar verhaal koppelen. Een vb:
je wilt een autonummerbord onthouden – 25 LFK 02. Je maakt een zinnetje met de onderdelen van het nummerbord: 25 lefkikkers maken twee rondjes en vervolgens beeld je je in, maak je een filmpje in je hoofd van 25 enorme felgroene kikkers die twee keer rond de auto springen.

Informatie buiten je zelf opslaan

Informatie in beelden buiten jezelf opslaan kan je op 2 manieren doen. Beide zijn een zeer bruikbare manier om een complex verhaal terug te brengen naar 1 A4tje en daarna kan je in 1 oogopslag steeds zien waar het allemaal omgaat en hoe de verbanden zijn.

 1. Tekenen
  Neem een vel papier op A3 formaat, zorg voor pennen, potloden of stiften in verschillende kleuren. Je kunt zelf het verhaal, plan, project, probleem op het papier in symbolen, poppetjes, tekens, landschappen verbeelden, je kan het ook de verteller laten doen. Wat je doet is opstellingen op papier zetten.

  • Zelf
   Wie het potlood vast heeft is de baas en kan het verhaal sturen. Je kunt je eigen symbolen gebruiken en zelf de aandachtspunten bepalen en langzaam hoofd- en bijzaken zien ontstaan.
   Als je zelf schrijft of tekent onthoud je zaken beter als dat je ze alleen leest.
  • De verteller
   Als je de verteller of iemand met een vraag tot tekenen krijgt zul je zien dat zijzelf meer helderheid over haar verhaal krijgt waardoor hoofd- en bijzaken gescheiden kunnen worden en jij makkelijker de kern van de zaak kan zien en onthouden waar het om gaat.
 1. Mindmappen
  Bij het toepassen van de techniek van mindmaps gebruik je je rechter en linker hersenhelft gelijkwaardig waardoor je creativiteit stijgt zodat je meer gewogen kan besluiten wat hoofd- en bijzaken zijn en je genoeg hebt aan 1 A4

  • Met een tool
   Als je een programma of appje gebruikt, zit je vast aan de vastgelegde symbolen en kan je niet de onderwerpen lukraak over “de pagina” verbinden. Je plaatje wordt vrij statisch. Prettig is dat het digitaal is en makkelijk aangepast en gedeeld kan worden.
  • Met de hand
   Gebruik een A3 bij complexe onderwerpen en wees creatief in het gebruik van symbolen, pictogrammen en het gebruik van kleuren. Er ontstaat een levendig geheel dat je makkelijk aanspreekt en daarom eenvoudig te onthouden is. De verbindingen zijn zichtbaar gemaakt en kunnen als 1 plaatje in je hoofd opgeslagen worden.

Bij het tekenen en mindmappen is het van belang om de resultaten in een pdf of als jpg op te slaan, zodat je het makkelijk kunt bewaren en op een a4 kunt printen, waarna je in 1 oogopslag weer kunt zien waar het omgaat.

En zet altijd je tag en de datum op het papier.

Samenvatting

Gebruik als visueel ingesteld mens plaatjes om overzicht te krijgen en om meer informatie te verwerken. Doe dit in je hoofd en op papier of gebruik een digitale tool.

Je kunt je met de inhoud verbinden, je onthoudt het beter, gaat makkelijker verbanden zien en je neemt makkelijker en meer informatie op. Je hoeft niet meer te piekeren en krampachtig te herhalen, er komt ruimte vrij in je hoofd waardoor je kan anticiperen en nieuwe dingen ontwikkelen. Je komt in je kracht waardoor je het juiste op het goede moment kan doen. Slim en capabel.

Meer weten over het tekenen van je vraag of over mindmappen?
Neem gerust contact met me op.
Of deel je vragen en ideeën hieronder in de reacties.

0 reacties

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *