3 landschappen voor de ziel

3 ervaringen met landschappen voor de ziel, een gastblog

Marjan Blok van der Velden

Marjan Blok van der Velden

in een gastblog

van Marjan Blok van de Velden

“Vrijdag – lunchafspraak bij Irka

Alweer geen nieuwe aanmeldingen, deze week. Ik pieker over alternatieve acties om cliënten te werven voor mijn praktijk. Helemaal in gedachten haast ik mij door het gebouw heen naar Irka, voor onze lunchafspraak.
Vaag neem ik waar dat Irka nieuw werk in de gang heeft hangen.

Geen tijd…

Irka zit al op me te wachten.

Alle tijd

En dan? Dan is er ‘alle tijd’, of lijkt de tijd even stil te staan. We bekijken nieuwe projecten in het kleurrijke atelier van Irka en ik voel hoe de spanning in mijn lijf langzaam via mijn voeten wegglijdt. Ik haal diep adem. Wat heerlijk toch, om zo met je handen bezig te kunnen zijn. Concreet iets kunnen maken. De tijd dat ik niet direct met mijn cliënten werk, zit ik behoorlijk in mijn kop.

Op weg

Na enige tijd vertrekken we dan toch voor onze lunch. En weer is mijn neiging om langs het werk te schieten. Ik ben op weg…

Maar het werk roept, vraagt om aandacht. En ik verlang er blijkbaar naar om aangesproken te worden op een diepere laag. We keren terug naar twee schilderijen waarvan Irka vertelt dat ze deze onlangs in Spanje maakte: Vall de Pop en Witte Wieven.

Ik merk dat ik niets met deze titels heb, maar denk daar niet verder over na en vestig mijn aandacht eerst op de zogenaamde Witte Wieven.

Stilte

Ik voel mezelf zachter en stiller worden. Dromerige herinneringen aan het overlijden van mijn moeder. Het grote losmaken. Het opstijgen. Doorschijnend zijn en alle kleuren in de wereld achterlaten. Aanvaardend en stil. Het is goed. Terwijl het ‘beneden’ een drukte van belang is. Sommige kleuren lijken aan haar vast te willen blijven plakken. Maar haar blik is al elders op gericht in weemoedige aanvaarding. Zachtjes zal ze steeds verder verdwijnen…

Krachten

Nieuwsgierig kijk ik naar het andere schilderij, Vall de Pop. Iets eerder gemaakt. En ja, dat zie ik. Daar zie ik ‘mijn moeder’ nog helemaal in de wereld. Terwijl er witte krachten (engelen?) boven haar zweven en zij wel al losgemaakt lijkt te worden. Twee kleine figuren kijken naar haar op en ik projecteer met het grootste gemak mijzelf en mijn zusje op deze beelden. Uiteindelijk ook aanvaardend dat de reis van onze moeder op deze aarde aan een einde was gekomen. Maar wel weggerukt als een bloem in een zee van bloemen. Nog middenin het leven staand. Nog zoveel te doen, nog met zoveel bezig. Verrast door deze plotselinge wending in het leven. Overvallen en nog vol ongeloof.

Beweging

Boreas - schilderij - copyright Irka Stachiw

Boreas – schilderij – copyright Irka Stachiw

Links van Vall de Pop hangt een ander schilderij. Heel anders van toon en kleur. Vaag herinner ik me Irka te horen vertellen dat dit schilderij ook in diezelfde tijd is gemaakt.

In eerste instantie wordt mijn aandacht telkens terug getrokken naar de veelkleurigheid van de eerste twee schilderijen. Alsof ik vastgehouden wordt, nog niet klaar ben. Het is zo heerlijk om in die beelden rond te dwalen. En Boreas lijkt zo anders. Het vraagt van mij om mij opnieuw voor iets anders te openen. Even een diepe zucht en dan is het goed.

Beweging. Een heftige lucht, stormen, zoveel goudgekleurde, van zon doordrongen aren, stel ik mij voor. Nu zwiepend in de wind, stoffend. De aankondiging van een op komst zijnde grote verandering. Nu ik Vall de Pop en Witte Wieven eerst bekeken heb, staat Boreas voor mij in dezelfde sfeer. De aankondiging van dat, wat we nooit hadden verwacht.

Verhaal

En zo vlecht ik mijn eigen verhaal in de beelden van Irka. Hoe langer ik kijk, hoe meer ik zie en vooral, hoe meer ik ieder schilderij ingetrokken word en er steeds meer een verhaal tot leven komt. Misschien zal ik over een tijdje in deze schilderijen iets heel anders zien dan nu. Maakt niet uit. Het is goed toeven in deze beelden.

Mijn ziel is heerlijk gevoed en ik realiseer me dat dit meer nodig was dan onze lunchafspraak, gericht op het voeden van onze magen.

Dank je wel Irka.”

Als je ook een gastblog wilt schrijven met een verhaal over jouw ontdekkingen en ervaringen met (een van) mijn schilderijen, mail me dan.

 

0 reacties

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *